Goede Rede

Website van de samenwerkende Kerken in Almere Haven

 

Berichten uit het kerkblad Goede Reden

Update 9 september, alle onderwerpen zijn nieuw

Klik hier voor Laten wij het haar (/hem) zelf vragen, over de toekomst van Goede Rede

Klik hier voor   “Het zal mij een ZORG zijn!”

 Klik hier voor   “Met diaken Rob Mascni naar Roome”

Klik hier voor   “De Open Kring is startklaar”

Klik hier voor  Evangelisch-Luthers Dagboek 2018–2019

Klik hier voor  Collectebonnen informatie

 Klik hier voor een bericht over de Actie Kerkbalans 2018

Klik hier voor de PKN  en RK collectetellingen

 Klik hier voor redactiegegevens van het Kerkblad Goede Reden (adres, telefoonnummer, email)

 

 

 

Laten wij het haar (/hem) zelf vragen, over de toekomst van Goed Rede

In de vorige Goede Reden hebben we het al aangekondigd. De toekomst van de Goede Rede gaat ons ter harte. Mij, en dan spreek ik namens een groot deel van de kerkgangers in de Goede Rede, baart de toekomst zorg. Ik ervaar soms een moedeloosheid, zoek hoop en richting, maar weet het ook niet helemaal. Tegenstrijdig, soms boos, dan weer gelaten. Soms zien we het even, vaak ook niet. Maar wat willen we nu werkelijk?

Zoals op zondag 26 augustus ons uit de lezing werd voorgehouden: Laten wij het haar (hem) zelf vragen. Laat ieder voor zich vertellen en uitspreken tegen de ander: wat is de hoop, wat is de verwachting, wat wilt u zelf doen, wat kunt u doen?

Het Bestuur van het Oecumenisch Beraad, nodigt iedereen, ook als u een beetje afgehaakt bent, uit voor een discussie avond. Een avond waarin we schetsen van wat misschien mogelijk is, maar willen we dat? Kan dat een nieuwe start worden? Of, hoe willen we verder? Een avond om positief te delen met elkaar wat we wél willen, waar we wél in geloven, wat wél in onze macht ligt.

Van harte uitgenodigd, PKN en RK, oud en jong, allen die ter kerke gaan in Goede Rede of misschien gingen. Allen uitgenodigd die mee willen denken, praten, anderen willen inspireren, of misschien wel geïnspireerd willen raken.

Hoe meer mensen, hoe liever het ons is. Zijn er in je kring mensen die het blad de Goede Reden niet lezen maar in het verleden meer of minder bij de kerk betrokken waren, attendeer ze op deze avond, nodig ze uit, neem ze mee. Juist van hen zouden we kunnen leren. KOM

Over: De Toekomst van de Goede Rede
Datum: Woensdag 3 oktober
Tijd: 20:00uur
Waar: In natuurlijk onze eigen Goede Rede

Zet het in de agenda, en KOM. Van harte uitgenodigd.

Vincent Oomen (namens het Oecumenisch Beraad)

 

 

 

 

 

Met diaken Rob Mascini naar Rome en/of het Heilig Land

27 nov t/m 2 dec 2018 (Rome) / 27 mrt t/m 3 april 2019 (Heilig Land)

Voor wie mij niet kent: ik ben diaken Rob Mascini van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

In het komende seizoen ga ik met kleine groepen mensen weer op zoek naar de wortels van ons geloof. Het zullen weken zijn van bezinning en bedevaart, maar ook van ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de eerste christenen in Rome en in het Heilig Land.

In Rome zullen we ons laten inspireren door de oudste afbeeldingen van ons geloof. Het zijn prachtige mozaïeken en eeuwenoude fresco’s. Zij getuigen ervan hoe de zorg voor mensen de christenen kenmerkte. Deze zorg is er niet alleen de oorzaak van dat de kerk in de eerste eeuwen zo snel kon groeien. Het is ook de basis geworden voor onze westerse beschaving. Zo zal deze reis zeker ook een bezinning zijn op ons eigen geloof in de kerk en de maatschappij van vandaag.

Natuurlijk zullen we de paus ontmoeten en zullen we de eucharistie vieren in de Friezenkerk. We dwalen door de oude straatjes van de stad. We bezoeken de grote monumenten. En ik breng u naar de plekjes waar de gewone toeristen niet komen, het huisje van Petrus, zijn graf diep onder de sint Pieter, prachtige onbekende kerkjes en pleintjes. En natuurlijk rusten we uit op de terrasjes van de stad.

Meer info vindt u op de website van Drietour www.drietour.nl/rob-mascini-rome Voor de romereis kunt u een inschrijfformulier aanvragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook kunt u mee naar het Land van de Bijbel! Een boeiende en gevarieerde reis van 8 dagen naar Israël. Dé manier om in goed gezelschap in korte tijd veel te zien van dit mooie land. We bezoeken natuurlijk de heilige plaatsen Jeruzalem en Nazareth. Ook gaan we gaan naar het meer van Tiberias, de Berg Thabor en zullen we drijven op de Dode zee.

We gaan het land zien waar we zo vaak over gehoord hebben: het land van de aartsvaders en de profeten, van Johannes de Doper, Maria en de apostelen. We treden in de voetsporen van Jezus zelf. We zullen ter plaatse de Bijbelverhalen lezen en ons geloof verdiepen.

Het zal een kleine groep worden (min. 15 en max. 25 mensen). We vliegen rechtstreeks met EL AL. Op basis van Volpension gaat de reis ca. €1700,-- kosten. De definitieve reissom zal in oktober bekend zijn. Vooraf zal er voor de reizigers een info bijeenkomst gehouden worden. U kunt zich al voorlopig inschrijven, zodat u zeker weet dat u een plekje heeft. Dit kan voor Israël op www.drietour.nl/mascini. Pas in oktober als de reissom definitief bekend is, wordt de voorlopige inschrijving omgezet in een definitieve boeking. Tot die tijd zit u er dus nog niet aan vast.

Nadere info voor beide reizen: Pastorale begeleiding: Pastor Rob Mascini (023-5291484) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zijn inzet is ongehonoreerd, er is geen winstoogmerk. De reizen zijn pastoraal van opzet. Kijkt u ook op zijn website www.romereizen.one

De prijs is afhankelijk van de grootte van de groep. Uw reis wordt verzorgd door de christelijke reisorganisatie Drietour https://www.drietour.nl/ Voor al uw zakelijke vragen kunt u daar terecht bij de heer Arie Kammeraat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 088 3100563 (voor Rome) en Mevr. Annemieke Collet Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 088 3100566 (voor het H.Land)

Pastor Rob Mascini

 

 

 

DE OPEN KRING IS ...STARTKLAAR...

In september gaat de catechese voor mensen met een beperking weer van start. Op de website (www.stgdok.nl) staat het rooster. De catechese avonden worden gehouden in Activiteitencentrum Rondo, J.S. Bachweg 13 te Almere.

De deelnemers komen 1 x in de twee weken bij elkaar op maandagavond van 19.00 – 20.00 uur. Zij krijgen de tijd om hun eigen verhaal te vertellen over verdriet of blijdschap. Voor iedere deelnemer wordt een kaarsje aangestoken aan de grote kaars. Soms wordt ook een kaarsje aangestoken voor iemand die ziek is of overleden. Ook de vrijwilligers doen hun verhaal. Daarna wordt een verhaal uit de Bijbel verteld en wordt gepraat over wat betekent dit verhaal voor ons.

Het is verrassend waar de deelnemers mee komen. Dan wordt er gezongen “Vader raak ons aan”. Een vrijwilliger verwoordt dit zingen, dat zij ook wordt aangeraakt. De sfeer is vertrouwd. Iedereen voelt de veiligheid van dit uurtje.

Aan het einde van het seizoen gaan de deelnemers met begeleiders iets leuks ondernemen.

Voor meer informatie:
Dhr. Jos Wagenaars        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mw. Marjan Westerman   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

  “Het zal mij een ZORG zijn!”

Aan de Inspiratiedag 2018 geeft de onderstaande werkgroep een dubieuze titel mee. Het is maar hoe je het leest. Na de succesvolle Inspiratiedag 2017 ‘WAAR BLIJFT DE KERK? ... HIER IS DE KERK!’ gaan we een vervolg geven. Voor ons blijft ‘Samen Kerk’ een inspirerend gebeuren.

Voor deze inspiratiedag hebben we twee boeiende sprekers uitgenodigd.

Drs René Grotenhuis, voormalig directeur van Cordaid en momenteel nog verbonden aan de universiteit van Utrecht. Hij schreef het boek ‘Van macht ontdaan’ - De betekenis van het christelijk geloof voor de wereld van vandaag. Zijn inleiding gaat over dit onderwerp.

Drs Fredi Hagedoorn-Timmermans, pastoraal werkster in de Lievevrouwe-parochie in Bergen op Zoom met speciale aandacht voor jongeren. Zij studeerde af op het onderwerp: ‘Hoe jongeren vorm geven aan hun geloof in het dagelijks leven’. Haar onderwerp is: ‘Onze opdracht: een zorgzame kerk te zijn en hoe ik dat doe voor tieners en jongeren en waarom ik juist dát werk belangrijk vind.’

Dan zijn er twee rondes met verschillende werkwinkels o.a. verzorgd door de beide inleiders n.a.v. hun voordracht. Om enkele andere voorbeelden te noemen: Loek Seebolt Zingen om de Geest, Leo Mesman en Matthé Bruijns Op bedevaart / Diaconaal wandelen,Rob Mascini Op weg naar de E.H.Communie, De jongerengroep Sanctus Virgilius uit Heerhugowaard Noord, enz.

Over deze inspiratiedag vindt u informatie in de folder die wij verspreiden, die u digitaal kunt opvragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kunt vinden op de website van www.vpwinfo.nl onder de knop ‘Inspiratiedag Haarlem-Amsterdam 13 oktober 2018’.

We sluiten de dag af met het samen vieren van ons geloof. De inspiratiedag is in het mooie parochiecentrum van de Willibrorduskerk te Heiloo, Westerweg 267, enkele stappen vanaf het station. De dag begint om 10.00 u en wordt om + 15.45 u afgesloten. Meer informatie vindt u in de folders.

Werkgroep Inspiratiedag namens de Vereniging Pastoraal Werkenden:
Marion Bleeker, Kiki Kint, Leo Mesman, Ko Schuurmans, Nico Smit en Jan Verbruggen

 

 

Evangelisch-Luthers Dagboek 2018–2019

Binnenkort verschijnt het Evangelisch-Luthers Dagboek 2018-2019. Dit boek kan voor u een dagelijkse begeleider worden voor het komende kerkelijk jaar. Elke dag wordt een Bijbellezing aangereikt met een bijbehorende uitleg, gedicht, lied of gebed. U heeft met dit boek een waardevolle verzameling van teksten in handen.

Traditiegetrouw vindt u in deze uitgave de liturgische gegevens van de zon- en feestdagen met de Bijbellezingen van het Luthers rooster en het gemeenschappelijke rooster, het zondagslied en de liturgische kleuren van de zondagen.

Een boek dat zeer de moeite waard is! De prijs van het dagboek is vastgesteld op € 15,00 (exclusief verzendkosten).

De verspreiding is in handen van de Stichting Lutherse Uitgeverij en Boekhandel (SLUB). Bestellen is mogelijk via de intekenlijst, die mevrouw Edel-Steinhart inmiddels ontvangen heeft. U kunt ook rechtstreeks bestellen via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post/ telefonisch bij de SLUB, Lutherse Burgwal 7, 2512 CB ’s-Gravenhage, tel. 070-3648094

Intekenen kan via:

Joke Edel-Steinhart
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-24220415

 

 

COLLECTEBONNEN in 2017

Sinds 2002 is de opslag per collectebonnenkaart voor alle uitgegeven cou-pures ongewijzigd € 0,50 geweest. Vanaf 1 maart 2017 moeten we, om de bonnen kostendekkend te kunnen uitgeven, de opslag verhogen van € 0,50 naar € 1,00.
Met de komst van de Euro zijn destijds de bonnen van anderhalve gulden omgezet naar € 0,75 met een waarde er boven en er onder. Door de geldontwaar-ding is de € 0,75 van toen niet meer gelijk aan de € 0,75 van nu. Daarom is er voor gekozen bonnen uit te geven met een waarde van € 2,00 en de bonnen van € 0,50 niet meer te laten drukken.

Samenvattend:
Per 1 maart 2017 zijn er de volgende bonnen beschikbaar:
20x bon € 0,50 (oranje) € 11,00 per kaart, deze worden uitgegeven zolang er voorraad is tot ca. eind 2017.
20x bon € 0,75 (groen) € 16,00 per kaart
20x bon € 1,00 (blauw) € 21,00 per kaart
20x bon € 2,00 (geel) € 41,00 per kaart (Nieuw)

Om geen bonnen te moeten weggooien zullen eerst de oude bonnen opgemaakt worden. Dus wanneer u bijvoorbeeld bonnen van € 0,50 per bon besteld moet u € 11,00 of een veelvoud hiervan overmaken terwijl op de bonnen nog de oude waarde staat van € 10,50.
Op de betalingsopdracht geeft u onder mededelingen duidelijk aan welke setjes u wilt hebben. Het bedrag maakt u over naar: Rekeningnummer NL39INGB0003917827 t.n.v. College van Beheer Collectebonnenrekening

Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met de Administrateur College van Kerkrentmeesters PKN Almere: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

ACTIE KERKBALANS 2018

Overzicht stand Kerkbalans per 24 augustus 2018

Protestantse gemeente Almere Haven

Toegezegd: € 83.783.--
ontvangen: - € 62.494.--
nog te ontvangen € 21.289.--

Samenwerkende Kerken (P.K.N. & R.K. Parochie)

Toegezegd: € 20.001.--
Ontvangen - € 17.166.--
Nog te ontvangen: € 2.835.--

 

 

omhoog
 

 

COLLECTETELLING PKN GEMEENTE

18 Maart
Kerk in Actie: Kinderen in de knel € 94,75
Kerk € 58,60
CZWO € 57,75
Koffiegeld € 18,90

10 Juni
Werelddiaconaat Kerk in Actie € 93,35
Kerk € 76,00
Koffiegeld € 3,25

17 Juni
Binnenlands Diaconaat Kerk in Actie € 76,05
Kerk € 58,80
Koffiegeld € 13,20

24 Juni
Kinderfonds € 107,97
SWK € 76,88
Koffiegeld € 5,45

1 Juli
MWLA € 78,55
Jeugdwerk € 88,12
Groot Onderhoud € 75,15
Koffiegeld € 11,40

8 Juli
Diaconie Projecten € 76,10
Kerk € 93,90
Koffiegeld € 7,50

15 Juli
DOA € 90,61
Kerk € 84,61
Koffiegeld € 4,80

22 Juli
Diaconie Quatum € 58,02
Kerk € 67,38
Koffiegeld € 6,50

29 Juli
Diaconie Algemeen € 126,30
SWK € 101,10
Koffiegeld € 24,70

 

omhoog

 Collectetelling RK Parochie (locatie Haven)

januari
Kerk € 247,32
Diaconie € 169,71

februari
Kerk € 362,93
Diaconie € 70,09
Vasten € 88,22

maar
t Kerk € 115,40
Vasten € 124,71

april
Kerk € 230,52
Diaconie € 68,40
Vasten € 86,35

mei
Kerk € 580,06
Diaconie € 57,50

jun
i Kerk € 148,08
Diaconie € 62,26

 

 

 

omhoog

 

 

 

Redactiegegevens kerkblad Goede Reden

 Kopij voor de volgende Goede Reden zien wij gaarne tegemoet via:

- het postvakje in het kerkcentrum
- het adres: Schapenmeent 203, 1357 GT in Almere
- de telefoon van de redaktie: 036 - 5315643
- het e-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kopij voor de website kan ook inlgeleverd worden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het telefoonnummer van de redactie van Goede Reden is 53 15 643

De eerstvolgende redaktievergadering vindt plaats 

op woensdag 23 oktober 2018, aanvang 19.30 uur

Kopij inleveren t/m maandag 21 oktober 2018

 

 

 omhoog


 

 

 

We gaan Pastor Rob Mascini